Пазарът ще остане без български оранжерийни зеленчуци през зимата и българите

...
Пазарът ще остане без български оранжерийни зеленчуци през зимата и българите
Коментари Харесай

Масово зеленчукови оранжерии затварят заради скъпата енергия

Пазарът ще остане без български оранжерийни зеленчуци през зимата и българите ще минат главно на вносни домати и краставици. За това предизвестяват от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП), които желаят незабавна среща със служебния премиер и министрите на земеделието и на финансите.

Оранжерийните производители афишират, че са пред колапс поради рекордно високите цени на силата и желаят съответно подкрепяне от страната.

" Положението ни е плачевно. Три пъти са скочили цените на ток, газ и торове, а без тях не може. Масово, 80-90% от оранжерийните производители, които се отопляват на газ, и тези, които не са се снабдили с пелети, се канят да затворят, тъй като по-разумно е да не работят при тези цени ", разяснява пред БНР Атанаска Бялкова, оранжериен производител. 

Преди драстичния скок на цената на енергоносителите, себестойността на отоплението в производството на кг оранжерийни домати е била 1.50 лева Сега се умножава по три, изяснява Бялкова. Като се калкулират и поскъпналите торове и препарати и по-високите разноски за заплати, излиза, че един кг домати, краставици или пипер би трябвало да костват 5-6 лв.. На тази цена продукцията мъчно може да бъде продадена и хората ще предпочетат по-евтините зеленчуци от Турция и Албания, уточни Бялкова.

Държавата не взима безусловно никакви ограничения за подкрепяне на бранш „ Оранжерийно произвеждане “, което е едно от най-скъпите производства в земеделския бранш и е директно обвързвано с цените на газа и електрическата енергия през зимните месеци, недоволстват от браншовата организация. Секторът взима и най-ниските дотации за разлика от зърнопроизводители и животновъди.

Като избавителна мярка производителите на оранжерийни плодове и зеленчуци чакат да бъдат освободени от заплащането на данък на природния газ. Подобна мярка - без данък за горивата употребяват зърнопроизводителите.

В бранша работят над 15 000 души и има заплаха огромна част от тях да бъдат съкратени през зимата, предизвестяват от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР